A Simat de la Valldigna, una agressió al patrimoni de l'excursionisme

Simat de la Valldigna: placa commemorativa del 33é Aplec Excursionista dels Països Catalans

Signa també aquest text el Centre Excursionista Castell de Rebollet, de la Font d'En Carròs (La Safor).

La Societat Excursionista de La Safor vol expressar la seua preocupació davant la retirada, sense cap explicació ni justificació, de la placa commemorativa del 33é Aplec Excursionista dels Països Catalans, celebrat l'any 2009 a les poblacions de Simat de la Valldigna i Benifairó de la Valldigna. 

L'Aplec Excursionista dels Països Catalans celebra la cultura muntanyenca, així com el coneixement i l'estima del nostre territori, el nostre patrimoni natural, la nostra llengua i cultura comuna, això és, la nostra identitat. L’Aplec és una festa de germanor i entesa entre els diferents pobles que formem part d'aquesta cultura comuna.


Des de 1977

Caldrà recordar que el primer Aplec Excursionista dels Països Catalans es va realitzar la primavera de 1977, justament a Fredes, al Baix Maestrat, al Tossal dels Tres Reis. Des d'aleshores, s'ha vingut celebrant interrompudament, cada any en una població diferent, i han sigut nombroses les edicions que s'han organitzat en poblacions valencianes, sempre amb gran afluència de públic:

  • 1978: Fort de Bèrnia (Callosa d'En Sarrià, Marina Baixa)
  • 1983: Les planes del Montgó (Xàbia, Marina Alta)
  • 1987: Font de la Mariola (Cocentaina, El Comtat)
  • 1991: Preventori (Alcoi, L'Alcoià)
  • 1994: Cocentaina (El Comtat)
  • 1998: Vilafranca (Els Ports)
  • 2003: La Vall d'Alcalà (Alcalà de la Jovada, Marina Alta)
  • 2005: Ontinyent (Vall d'Albaida)
  • 2009: Simat de la Valldigna i Benifairó de la Valldigna (La Safor)
  • 2015: Pedreguer (Marina Alta)
  • 2022: Alcoi (L'Alcoià)

L'aplec que tingué lloc a Simat i Benifairó -que es va voler commemorar amb aquesta placa-, va congregar al voltant d'un miler de participants.
La retirada d'aquesta placa, que s'ha fet sense consulta ni justificació pública, és un intent d'esborrar una part de la nostra història, i una greu manca de respecte cap a una iniciativa que promou la cultura del nostre país. És, també, una manca de respecte envers l'extens col·lectiu que practica el muntanyisme -tant arrelat especialment en la Valldigna-. 


Placa arrencada de soca-rel


Però és, sobretot, una gran manca de respecte cap als veïns i veïnes de Simat de la Valldigna.

És per tot això que, com ja han fet altres col·lectius, demanem a l'Ajuntament de Simat restituir la placa al seu lloc original i respectar, així, el patrimoni de totes les persones que estimem la muntanya i la nostra cultura. 

Emplaçament de la placa commemorativa, a la plaça de Guillem Agulló



I aprofitem l'avinentesa, ara que parlem de l'Aplec Excursionista dels Països Catalans, per animar-vos a participar en la seua 46a edició, organitzada pel Grup Excursionista Cerdanya (GREC) i el Grup Pirinenc Excursionista Nord Català (G.P.RENC), que tindrà lloc del 31 d'octubre al 3 de novembre de 2024 a Puigcerdà (Baixa Cerdanya).


Salut i muntanya!

Comentaris

  1. Estic totalment d'acord amb el vostre article. Gràcies pel vostre interés. Salut i muntanya!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per Sant Joan, la Flama del Canigó 2024

La Societat Excursionista comença a caminar