Per Sant Joan, la Flama del Canigó 2024

 "No t'han parit per a dormir:
et pariren per a vetlar
en la llarga nit del teu poble.

[ V. A. Estellés: Assumiràs la veu d'un poble, Llibre de meravelles, 1971]


Fotografia de Santi Castellà ©. Tots els drets reservats.


L’any 1968, amb motiu del centenari del naixement del lingüista Pompeu Fabra, des de les entitats excursionistes de Catalunya s'organitzà un acte commemoratiu i alhora reivindicatiu, que es va voler simbolitzar en l'encesa d'una flama en la seua tomba. Fabra, que va morir exiliat a Prada de Conflent, és considerat el "seny ordenador" que va aconseguir un acord unànime en quant a l'expressió de la llengua moderna.

Aquesta flama simbolitza la voluntat d'un poble de conservar la seua llengua i els seus orígens.

És un dels objectius de la Societat Excursionista de La Safor la protecció, conservació i difusió tant del patrimoni natural com del cultural, del qual la llengua n'és un element bàsic que vertebra les diferents expressions culturals d'un poble. Per aquest motiu, i de la mateixa manera que ens hem sumat a la celebració de l'Any Estellés, la celebració de la Flama del Canigó ha passat a formar part de l'agenda anual de l'entitat.

Enguany, primer any de rodatge de la Societat Excursionista de La Safor, ha estat també el primer any que ens hem adherit a aquesta celebració que compta amb una trajectòria tan llarga. I ho hem fet recollint la Flama de mans dels companys i companyes del Casal Jaume I La Safor - Valldigna, i portant-la simbòlicament (amb llums frontals!) fins el cim del Molló de la Falconera. 




Diumenge 23 de juny, vespra de Sant Joan, acudiren a la platja de Gandia alguns socis i sòcies de la Societat Excursionista de La Safor per recollir la flama. En primer lloc, la nostra companya Elena Ribes va llegir el manifest unitari d'enguany.


Posteriorment, el nostre company Xavier Cervera Jubany va recollir la flama del Canigó.


Després de l'actuació del grup de danses Roda i volta, la gent del casal Jaume I tingué el seu sopar popular. Nosaltres, però, vam acudir a Marxuquera, on ens vam reunir tots en casa d'un company, per un sopar lleuger i preparar, tot seguit, la pujada al Molló de la Falconera. L'activitat va ser una festa des del principi.

Bona tropa!

Per pujar al Molló es van organitzar dos grups: un de senderisme i un altre d'escalada.


Tant el grup de senderisme com el d'escalada ho va passar en gran. 





Si la nit de Sant Joan ja té el seu punt màgic, tinguérem la sort de gaudir d'un bon oratge i una lluna plena escandalosament bonica.



I amunt, amunt, fins que arribarem tots al cim.



Ha sigut una jornada meravellosa i ho hem passat tots d'allò més bé.



A més, hem tingut la sort que Santi Castellà ha tingut a bé de fer-nos unes fotos magnífiques, per la qual cosa li estem molt agraïts.

Fotografia de Santi Castellà ©. Tots els drets reservats.


L'any que ve repetirem.

Per Sant Joan, la Flama del Canigó.

Salut i muntanya!




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Societat Excursionista comença a caminar

A Simat de la Valldigna, una agressió al patrimoni de l'excursionisme